Monestir de les Avellanes
El conreu de la vinya i l'elaboració del vi han estat presents al Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes des del segle XII fins als nostres dies. Ja en l'acta de fundació del monestir el comte d'Urgell Ermengol VII donà unes vinyes per a l'elaboració del vi de la comunitat. Al segle XVIII el vi seria un dels diferents productes que elaborava i comercialitzava el monestir.
L'arribada de la comunitat marista l'any 1910 va permetre la recuperació de les vinyes abandonades en bona part, així com l'antic celler. Cap als anys seixanta (s. XX) es féu un salt qualitatiu construint un celler nou amb premsa automatitzada.
La verema s'ha fet al llarg dels temps amb la col·laboració de la comunitat, i de persones relacionades amb el monestir. Actualment la comunitat Marista continua cuidant de la vinya i realitzant la verema de forma manual.
Des de l'any 2003 la transformació del raïm en vi es fa amb la cooperació del Celler Montsec, on s'empren tècniques respectuoses per a l'obtenció d'uns vins únics i d'alta qualitat.
El Monestir de les Avellanes està situat dins dels territoris del Montsec, els quals donen un caràcter propi al seu vi. Són les vinyes més a ponent de la subzona d'Artesa de Segre i les que es troben a més altitud.
Les vinyes del Monestir de les Avellanes van incorporar-se l'any 2010 a la D.O. Costers del Segre, i el seu vi, avui dia, només es comercialitza al mateix Monestir de les Avellanes.