Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Uns 300 alumnes de 5 instituts de la Noguera i 1 del Segrià participen al programa Arrenca d’emprenedoria juvenil

DIJOUS 03 OCTUBRE 2019

Més de 300 alumnes de batxillerat i cicles formatius provinents de cinc instituts de la Noguera i un del Segrià participaran a la setena edició de l’Arrenca, un programa dirigit a joves i empresaris per a la cerca d’oportunitats laborals en el món rural. Aquest projecte, organitzat per l’Oficina Jove del Consell Comarcal de la Noguera, el Grup d'Acció Local (GAL) Noguera Segrià-Nord i amb el suport de la Direcció General de Joventut i del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, va començar el 26 de setembre i fins al 24 d’octubre amb un programa d’activitats que inclou 6 ponències i 11 visites a empreses de la Noguera. Precisament, una de les principals novetats d’aquesta edició és la coincidència en un mateix dia de les xerrades i les visites per part de cada institut participant. El canvi respon a una demanda dels centres de secundària, que van proposar unificar les activitats en una mateixa jornada. En els últims anys, els alumnes assistien primer a una xerrada i un altre dia el dedicaven a fer la visita a empreses.

El programa de l’Arrenca respon a l’objectiu de crear vincles entre el teixit empresarial i el jovent per tal que els joves identifiquin i analitzin les possibilitats que ofereixen les empreses de la comarca i així poder orientar el seu futur amb garanties, així com minimitzar la tendència a la despoblació de les zones rurals. Així mateix, també es pretén que els alumnes puguin conèixer “in situ” diferents exemples d’èxit empresarial i generar inquietuds emprenedores.

Les 6 ponències previstes en aquesta edició, dirigides tant a estudiants com a empresaris, es centren en la millora de la gestió empresarial, en àmbits com ara les habilitats comunicatives, el lideratge, l’ús de les noves tecnologies de la informació o el desenvolupament d’una marca personal diferenciadora. Els cinc centres de secundària de la Noguera que aquest any s’han adherit al projecte són el Ciutat de Balaguer, Almatà de Balaguer, Vedruna de Balaguer, Els Planells d’Artesa de Segre i Ermengol IV de Bellcaire d’Urgell, a banda de l’institut d’Almenar. Les empreses participants provenen de diferents sectors, com ara l’agroalimentari o el turístic.

L’Arrenca va obrir portes el dijous 26 de setembre a la sala d’actes del Consell Comarcal de la Noguera amb la xerrada Sense marca personal no ets ningú, a càrrec de Jordi Urgell. Prèviament, el president del Consell Comarcal de la Noguera, Miquel Plensa, va inaugurar l’edició d’aquest any. Després de la ponència, els alumnes van visitar les empreses Molí del Duc i Cerveses la Noguera. El programa continua el proper 3 d’octubre al CEI de Balaguer amb la sessió Saber parlar en públic, un valor en alça en l’empresa rural, a càrrec de Mireia Seró. La jornada finalitzarà amb una visita a l’empresa Cunipic. El proper 10 d’octubre, l’Arrenca es desplaçarà a la cooperativa de Bellcaire d’Urgell, on Toni Abelló impartirà la sessió Lideratge juvenil en l’empresa rural, i després es visitarà les empreses Eguren Metálicos i Càmping La Noguera. Les xerrades continuaran el 15 d’octubre a Almenar amb la sessió Tècniques de venda i fidelització de clients per a negocis rurals, a càrrec de Jordi Urgell, amb visita a les empreses Monestir de les Avellanes i Cavalls d’Esport. El 17 d’octubre, al Consell Comarcal de la Noguera, Mireia Seró parlarà sobre Lideratge juvenil en l’empresa rural i després els alumnes visitaran la Casa Taller de Penelles i el Castell del Remei. La setena edició de l’Arrenca posarà el punt final el proper 24 d’octubre a Artesa de Segre amb la xerrada Comunicació a través de les xarxes socials, a càrrec de Jimi Romeu i la visita a les empreses Crea i Ajuda, S.L. i Mobles Sala Blanch.

Un altre dels atractius de l’Arrenca és la convocatòria d’un concurs entre els alumnes participants. En aquesta edició, cadascun dels joves haurà de crear un eslògan on es resumeixi allò que l’hagi sorprès més de les visites a les empreses i les xerrades o que sintetitzi la seva valoració de la jornada. Un jurat format per membres de l’Oficina Jove i del Grup d'Acció Local (GAL) Noguera Segrià-Nord decidirà quin és el millor eslògan i el/la guanyador/a rebrà un premi consistent en una tauleta.

El programa forma part del projecte de cooperació Odisseu per al retorn dels joves al món rural, finançat pel Fons Europeu d’Ajudes al Desenvolupament Rural (FEADER) de la Unió Europea i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. Algunes de les jornades s'emmarquen dins el PATT (Pla Anual de Transferència Tecnològica), per tal de millorar la gestió empresarial de les empreses dels territoris rurals. Les inscripcions són gratuïtes i es poden fer a través del telèfon 973 448 933 (Consorci GAL Noguera Segrià Nord) o el correu electrònic lgarrofe@noguerasegrianord.cat