Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Inici de les visites a empreses del programa Arrenca

DIMECRES 17 DESEMBRE 2014

En el marc del programa Arrenca, impulsat pel Consorci GAL Noguera-Segrià Nord, el Consell Comarcal de la Noguera i l’Oficina Jove, s’han començat a executar les visites a empreses potenciadores del territori per part dels alumnes de Batxillerat i Cicles Formatius dels Instituts d’Educació Secundària de la comarca.

El programa Arrenca forma part del projecte Odisseu per al retorn dels joves al món rural, i pretén ser un pont de contacte i coneixença entre les empreses rurals i els joves que conformaran el futur professional i emprenedor del territori. En aquest sentit, després de la primera fase en què es van realitzar diferents jornades enfocades a millorar les habilitats professionals i de gestió empresarial, s’ha iniciat la segona fase en què es preveu que tots els alumnes visitin diferents empreses potenciadores del territori amb la finalitat que identifiquin les oportunitats que aquestes generen i que prenguin com a referència diferents models exitosos d’emprenedoria.

El dia 10 d’octubre els alumnes de 1r de Batxillerat de l’IES Els Planells d’Artesa de Segre van visitar tres empreses singulars de la comarca: Càtering Cal Planes de Ponts, Residència Cal Tomeu de Cabanabona i una nova iniciativa de Vilanova de Meià.

En aquestes visites els joves van tenir l’oportunitat de conèixer diferents iniciatives empresarials que han anat creixent progressivament fins a obtenir un important reconeixement. És el cas de Càtering Cal Planes de Ponts, una empresa familiar que ha anat transformant els seus serveis al llarg dels anys, començant amb un ramat d’ovelles, continuant amb una carnisseria, evolucionant a una empresa de plats cuinats i finalitzant actualment amb el servei de càtering de producte local de qualitat. Així mateix, Càtering Cal Planes és l’exemple clar que sovint, per tal d’emprendre al territori rural, no fa falta una gran inversió en infraestructura sinó que es poden utilitzar els recursos familiars que ofereixen les cases de poble.

D’altra banda, la Residència Cal Tomeu de Cabanabona és una residència privada en un poble de 80 habitants que es dedica a la cura de persones grans i que ha apostat per la innovació empresarial a través del disseny i patentat d’una cadira de rodes que permet el trasllat de les persones directament al llit, incrementant així la seguretat del malalt i de les persones que realitzen la funció de cuidadores.   

Finalment, els alumnes van visitar una iniciativa de Vilanova de Meià, una nova emprenedoria que aposta per l’aprofitament dels recursos que ofereix l’entorn del Montsec a través d’una oferta turística basada en l’oci i la natura.

El projecte Odisseu, del qual forma part el programa Arrenca, està finançat pel Fons Europeu d’Ajudes al Desenvolupament Rural i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya.