Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

En marxa el projecte Territori de Valor a la Noguera i el Segrià Nord

DIMARTS 22 AGOST 2017

El passat 1 de juliol, el Monestir de les Avellanes va acollir la primera acció del projecte Territori de Valor, per a la difusió i valorització dels recursos del patrimoni històric i cultural del territori Noguera-Segrià Nord. Aquest projecte està impulsat pel Consorci GAL Noguera-Segrià Nord i el Consell Comarcal de la Noguera, i està finançat en un 90% pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i el Fons Europeu d’Ajudes per al Desenvolupament Rural (FEADER).

Amb el projecte Territori de Valor s’aposta per la creació de sinergies entre els equipaments visitables i els productors agroalimentaris, el petit comerç i la població autòctona, entre la qual destaquen els col·lectius de dones i joves com a agents de difusió. Per a dur a terme la primera acció es va comptar amb la col·laboració de l’Oficina Jove de la Noguera, i es va organitzar una visita de joves de la comarca al Monestir de les Avellanes, en el marc del V Cicle de Concerts, Música i Patrimoni del qual el Monestir és el promotor. Els joves assistents van poder gaudir d’un concert del grup musical Walkin’ Roots i un tast de cervesa artesana de La Vella Caravana, organitzats pel mateix monestir, i d’una visita guiada gratuïta al Monestir, subvencionada pel projecte Territori de Valor.

Així mateix, el dia 31 de juliol va tenir lloc la jornada “Com presentar productes agroalimentaris en equipaments visitables” del Pla Anual de Transferència Tecnològica del DARP, a l’espai Orígens de Camarasa. La jornada va esdevenir un punt de trobada entre productors agroalimentaris i representants dels equipaments visitables, a partir de la qual es van establir les bases per a la generació d'aliances col·laboratives entre ambdòs agents. Amb aquesta acció es pretèn unir esforços per a la dinamització econòmica i cultural del territori.

El projecte Territori de Valor posa especial èmfasi en la difusió i promoció dels recursos patrimonials, culturals i històrics a través dels equipaments visitables i per aquest motiu es preveu realitzar diverses accions que permetin donar-los a conèixer entre la població autòctona. En aquest sentit, durant els mesos d'agost, setembre i octubre es realitzaran un total de 6 visites guiades als equipaments visitables per part de diverses associacions de dones dels municipis del territori, acció per a la qual s'ha comptat amb la col·laboració del Servei d'Informació i Atenció a la Dona del Consell Comarcal de la Noguera. Tanmateix, durant el mes de setembre també es realtizaran un total d'11 visites guiades destinades a productors agroalimentaris locals, associacions de comerciants i associacions de joves del territori.

En el marc de les accions de difusió del projecte, actualment s'ha endegat un concurs fotogràfic a través de les xarxes socials en el qual els usuaris poden publicar fotografies dels equipaments visitables i participar en un concurs que ofereix un total d'onze premis a la millor fotografia de cada equipament. El concurs està disponible al Facebook Leader Noguera-Segrià Nord i a l'Instagram @consorcigalnsn.

El projecte Territori de Valor compta amb la participació d'onze equipaments visitables de la Noguera i el Segrià Nord: Monestir de Santa Maria de Gualter de Baronia de Rialb, Espai Orígens i Roca dels Bous de Camarasa, Monestir de les Avellanes, Centre de Dinamització de Tartareu, Espai Transmissor del Túmul de Seró, Museu Casa Jan i Casa Tonot d'Almenar, Centre d'Observació de l'Univers, Castell de Montsonís, Museu de la Noguera, Centre d'Interpretació de l'Or del Segre i Castell d'Os de Balaguer.