Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El GAL Noguera - Segrià Nord presenta el projecte “Arrenca” dins d’un seminari internacional de Polítiques Rurals Comparades

DILLUNS 31 JULIOL 2017

El GAL Noguera – Segrià Nord va participar en el seminari d'Estudis de política Rural Comparada Internacional (ICRPS) a la Universitat Autònoma de Barcelona que va reunir un grup multidisciplinar internacional de professors d’onze universitats d’Europa, el Canadà i els EUA, estudiants i professionals per estudiar, comparar i millorar el paper de la política rural en diferents contextos culturals, polítics i administratius.

Un dels projectes que es van estudiar al seminari dins de les polítiques de retorn dels joves al món rural  va ser l’Arrenca,  desenvolupat pel GAL Noguera - Segrià Nord i l’Oficina Jove del Consell Comarcal de la Noguera, i finançat pel Departament d’Agricultura Ramaderia Pesca i Alimentació.

L’Arrenca és un projecte de descoberta d’oportunitats en un territori rural a través de la relació entre joves i empreses. Per fer-ho estableix una metodologia per tal que joves preuniversitaris coneguin la realitat econòmica del seu territori, interactuant amb empresaris locals a través de tallers en gestió empresarial i fent visites a empreses.

Aquest projecte va ser analitzat per més de 20 experts en desenvolupament rural de més de 10 països. L’aspecte més ben valorat d’aquest projecte va ser al implicació de la població local en la seva evolució. Arrenca ha estat evolucionant des d’un projecte per afavorir l’autoocupació juvenil a un projecte de cerca d’oportunitats en el món rural a través de les propostes de millora de tots els agents territorials implicats. En l’actualitat al projecte Arrenca permet que cada any més de 100 joves de la Noguera coneguin empreses del seu territori abans de marxar a fora a estudiar a la universitat.

El projecte consta de tres trobades entre empresaris/àries i joves estudiants de batxillerat. En la primera trobada realitzada en un lloc emblemàtic de la Noguera joves i empresaris participen en una jornada sobre la temàtica de gestió empresarial. Posteriorment els joves visiten les empreses que han participat en els tallers. I per finalitzar els joves fan propostes als empresaris i els empresaris aconsellen els joves sobre la base de la seva experiència.

Els instituts participants en l’Arrenca l'any 2016 trobem l'IES Els Planells d'Artesa de Segre, l'IES Ermengol IV, l'IES de Balaguer, l'IES Almenar, l'Institut Almatà i el Vedruna de Balaguer. I les empreses participants van ser Mobles Giribet, Queviures Sala, Cal Cabàs, Torre de Santamaria, Cal Marxant, Seragro, Viver d´empreses, el càmping La Noguera, Decora de Balaguer, Coworking, Publider, Fusteria Ivan Villanueva, Brodats Paquita, Fusteria Ton Camarasa, Cunipic, Tallers Gili, Devreg, Molí d’Olis Freixes Solà, Torrons i Mel Alemany i el Molí del Duc.

Les empreses també van tenir l'oportunitat d'explicar les seves experiències i els seus negocis per inspirar i potenciar l'emprenedoria a la Noguera.