Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El GAL Noguera - Segrià Nord organitza una jornada sobre com fer un bon tast d'olis

DIJOUS 31 AGOST 2017

L’Associació de Molins d’Oli de la Noguera hi col·labora amb els seus olis.

Una vintena de persones, entre les quals hi havia moliners de la Noguera i d’arreu de Catalunya, van assistir a la jornada sobre com fer un bon tast d’olis, organitzada pel Grup d’Acció Local Noguera Segrià Nord el dia 17 de juliol de 2017.

La presidenta del consell comarcal de la Noguera i del GAL Noguera Segrià Nord, Concepció Cañadell, va presentar la jornada  i va animar a les empreses participants a potenciar la venda de proximitat i els va engrescar a participar en els projectes per impulsar el sector agroalimentari del territori.

La sessió tècnica va anar a càrrec de Josep Maria Audí, professor de l’Escola de Capacitació Agrària de les Borges Blanques, i va iniciar la xerrada amb l'explicació de les diferents classificacions de l'oli amb intervencions dels moliners assistents. A més a més de l'explicació sobre què cal tenir en compte per fer un bon tast organolèptic el ponent va remarcar les tres categories d'oli produïdes: oli d'oliva verge extra, oli d'oliva verge, que són les que es poden comercialitzar directament i mantenen totes les seves propietats,  i l’oli llampant, que es porta a refinar i posteriorment es ven com a oli d’oliva sabor suau o intens.  A continuació, es va dur a terme el primer tast organolèptic amb tres olis diferents, on es van explicar que gust picant i l’amargor son qualitats molt apreciades en els concursos i cada cop més també pel consumidor final. Altres matisos que podem trobar en l’oli son de diferents verdures, com la carxofa o la tomata, i de fruites verdes o madures.

El cap de la Oficina Comarcal de la Noguera del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Ildefons Mateu, va destacar el valor de l’oli de la Noguera com a producte de proximitat. A més, la gerent del GAL Noguera - Segrià Nord, Gemma Cortada, va presentar la guia agroalimentària de la Noguera que han publicat, finançada pel projecte de cooperació Gustum, i també la seva propera ampliació. Finalment el president de l'Associació de Molins d'Oli de la Noguera, Gabriel Alzina, va fer una exposició sobre l’associació, les seves activitats i els seus olis.

Tant les persones que hi van assistir com els organitzadors van valorar molt positivament l’aprenentatge obtingut i l’aplicabilitat per millorar la venda del producte.

Aquesta jornada s’emmarca en el Pla Anual de Transferència Tecnològica finançat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.