Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Consorci Grup d’Acció Local Noguera Segrià Nord participa en la jornada “Repoblem el territori”

DILLUNS 26 NOVEMBRE 2018

El Consorci Grup d’Acció Local Noguera Segrià Nord va assistir a la Jornada “Repoblem el territori” que es va realitzar a Aguilar de Segarra el passat divendres 23 de novembre de 2018, en el decurs de la qual es va tractar la problemàtica del despoblament que pateixen les zones rurals i es van donar a conèixer estratègies locals per evitar-lo basades en experiències d’èxit.

La jornada es va estructurar en diferents blocs. En el primer, es va presentar l’estudi Anàlisi demogràfica i projecció dels municipis rurals catalans 2017-2027 elaborat per la Fundació del Món Rural.  Aquest estudi identifica els moviments migratoris com l’element clau per tal de revertir el fet del despoblament, i la capacitat d’atracció dels municipis com a eix motivador d’aquest moviment migratori.

A continuació, va tenir lloc una taula rodona que va aportar diferents experiències locals i regionals de fora de Catalunya per fomentar el repoblament, com per exemple els tiquets valorats en 25.000€ que reben els autònoms a Astúries o la facilitat que tenen per rehabilitar cases velles a la zona d’Alzen a França.

L’hora de dinar es va aprofitar per realitzar tres tallers per treballar diferents reptes per potenciar el territori (sociocultural, econòmic i territorial) i així fomentar el repoblament.

Després de posar en comú les conclusions dels tallers, va començar la segona taula rodona, en la qual es van donar a conèixer experiències d’èxit catalanes per evitar el despoblament, com el projecte Odisseu (retorn i inserció dels joves al món rural) que coordina el Consorci Alt Urgell Cerdanya i en el qual participa el Consorci GAL Noguera Segrià Nord.

La jornada va cloure amb un debat, i es va arribar a la conclusió que construir l’escenari adequat que generi atracció poblacional no és senzill i hi intervenen molts factors com l’educació, el model laboral o l’accessibilitat; per això cal facilitar l’arribada del potencial humà en tots els àmbits possibles per tal que el món rural guanyi població.